Головна‎ > ‎

Це цікаво!

  • Міфи про харчування під час вагітності

    В прагненні дати маляті найкраще майбутні мами часто черпають інформацію з різних джерел, на жаль, не завжди достовірних, прислухаються до численних порад, не завжди компетентних. Як результат - прикрі помилки, які можуть призвести до проблем зі здоров'ям як мами, так і малюка,який розвивається в її утробі.

    Давайте розвінчаємо декілька найбільш поширених міфів про харчування під час вагітності.

    Міф №1: Під час вагітності їсти треба за двох

    При повноцінному харчуванні додатково збільшувати кількість їжі в I триместрі вагітності не потрібно, з II триместру досить збільшити денний раціон на 300 ккал на добу. Насправді, часто не тільки відбувається збільшення порцій, а й зростає кількість споживання солодощів. Переїдання, особливо багатої вуглеводами їжі, збільшує ризик розвитку гестаційного (в період вагітності) цукровий діабету, а цей стан програмує розвиток у малюка ожиріння та цукрового діабету 2-го типу в дорослому житті. Харчування під час вагітності має бути раціональним, а не "за двох".

    Міф №2: Розвантажувальні дні корисні

    Існує багато варіантів розвантажувальних днів (яблучні, кефірні, м'ясні), які часто використовують, щоб скинути зайві кілограми перед відвідуванням жіночої консультації. При голодуванні або обмеженні в раціоні вуглеводів активно розпадається жир, в результаті чого в крові підвищується рівень кетонових (ацетонових) тіл, які легко проникають через плаценту і можуть завдати шкоди дитині. Під час вагітності не можна різко обмежувати калорійність їжі і влаштовувати розвантажувальні дні.

    Міф №3: Пийте менше, і набряків не буде

    "Зайва" маса тіла може набиратися за рахунок набряків. Розглянемо дві основні причини їх появи - період вагітності та хронічна венозна недостатність. Видимі набряки зустрічаються у 60% жінок з фізіологічним перебігом вагітності. Приховані набряки є практично у всіх вагітних в III триместрі: це пов'язано з тим, що організм готується до крововтрати, після пологів набряки протягом декількох днів самостійно зникнуть. Обмеження прийому рідини під час вагітності не призведе до зменшення набряків. Пити можна стільки, скільки хочеться, щоб не було відчуття спраги, і найкраще - просту воду. 

    Щоб зменшити набряки, потрібно виключити цукор та інші "прості" вуглеводи - печиво, цукерки, булочки, фруктові соки (особливо з пакетів) і обмежити споживання солі. Про повне її виключення не йдеться, однак потрібно відмовитися від солоних огірків, оселедця, копченостей і сосисок; особливо слід уникати поєднання "сіль + цукор" в одному прийомі їжі.
    Якщо набряки з'являються на ногах до кінця дня, швидше за все, це пов'язано з венозною недостатністю. У такій ситуації рекомендовано носити компресійні панчохи або колготкипроводитиконтрастний душ для ніг (температура води повинна бути комфортною). Корисні фізична активність, особливо плавання, відпочинок , лежачи на лівому боці; здавати аналіз сечі необхідно при кожному відвідуванні лікаря в жіночій консультації, а вдома щодня контролювати артеріальний тиск. Якщо раптово одна нога набрякла більше, ніж інша, треба терміново звернутися до лікаря для виключення тромбозу глибоких вен.

    Міф №4: Безсольова дієта корисна

    На форумах в інтернеті такі обговорення зустрічаються не часто, але зазвичай проходять бурхливо. Особливої ​​шкоди ця дієта не принесе, але для ситуацій, в яких її рекомендують, є більш важливі заходи.Для профілактики загострення хронічного пієлонефриту (запалення нирок) важливий питний режим (1,5-2 л рідини на добу); якщо при ультразвуковому дослідженні знайшли розширення нирок, корисно хоча б на 15 хвилин в день приймати позу "кішечки"  (колінно-ліктьове положення). Обмеження (але не виключення) солі показано тільки жінкам з гіпертонічною хворобою, у яких така дієта була ефективна до вагітності для контролю рівня артеріального тиску.

    Міф №5Під час вагітності не можна худнути - це погано впливає на дитину

    Дотримуватися екстремальної дієти, щоб схуднути, звичайно, не можна. Але якщо у вас виявили гестаційний цукровий діабет, і на тлі дотримання дієти (під контролем фахівця) поступово знижується маса тіла, негативного впливу на малюка це не зробить. Іноді вагітні починають хвилюватися, що не набирають масу тіла. Приблизно до 16-го тижня прибавки маси тіла може взагалі не бути, а якщо в I триместрі був токсикоз, може статися навіть зниження маси тіла - це нормально.

    Міф №6Потрібно приймати спеціальні вітамінні комплекси, інакше дитина буде погано розвиватися, а у мами випаде волосся і зуби

    Якщо мама під час вагітності місяцями харчується тільки макаронами і сосисками, то полівітаміни, звичайно, потрібні. Але при звичайному харчуванні додаткова користь від їх застосування (порівняно із застосуванням фолієвої кислоти, йоду і препаратів заліза при анемії) не доведена ні в одному дослідженні. Необхідність застосування фолієвої кислоти для попередження розвитку вад нервової трубки у дитини не заперечують навіть затяті противники вітамінів. Вважається, що здоровій жінці достатньо 400 мкг на добу фолієвої кислоти; якщо у жінки епілепсія, ожиріння або цукровий діабет, дозу збільшують до 5 мг на добу.Призначають фолієву кислоту за 4 тижні до вагітності і протягом перших 12 тижнів. Препарати йодиду калію застосовують в регіонах з йододефіцитом протягом всієї вагітності і періоду годування грудьми, добова потреба в ньому становить 250 мкг. Під час вагітності необхідно приділити особливу увагу достатньому вмісту в раціоні кальцію (він у великій кількості міститься в молочних продуктах, кунжуті, насінні, горіхах).

    Міф №7Замість хімічних вітамінів щоранку треба пити свіжовичавлені соки

    При повноцінному харчуванні "хімічні" вітаміни приймати зовсім не обов'язково.

    Тепер зупинимося на користі соку. Так, в ньому дійсно є вітаміни, в іншому це просто "рідкі" легкозасвоювані вуглеводи.

    У свіжому яблуці або моркві містяться ті ж самі вітаміни і клітковина. Клітковина допомагає нормальній роботі кишечника, сприяючи профілактиці закрепуй геморою; крім того, вона збільшує час для перетравлення їжі, що не дає вуглеводам можливості швидко потрапити в кровотік і різко підвищити рівень глюкози (особливо це важливо для вагітних з цукровим діабетом, а також для жінок із зайвою масою тіла та ожирінням).Щоб у малюка не було алергії, під час вагітності потрібно дотримуватися гіпоалергенної дієти. ЇЇ суть полягає у виключенні з раціону речовин, які викликають алергію. Однак, суворе її дотримання істотно збіднює раціон, при цьому майбутня мама може не отримати достатню кількість вітамінів і мікроелементів.

    Тобто можна все, але в розумних межах.

    Бажаємо здоров'я всім майбутнім мамам та їх малюкам!!!

    Матеріал підготувала Боднарюк О.І.



  • Лауреати Нобелівської премії з фізіології та медицини за 2011 рік
  • Лауреати Нобелівської премії з фізіології та медицини за 2012 рік
  • Лауреати Нобелівської премії з фізіології та медицини за 2013 рік
  • Лауреати Нобелівської премії з фізіології та медицини за 2014 рік
  • Лауреати Нобелівської премії з фізіології та медицини за 2015 рік
  • Лауреати Нобелівської премії з фізіології та медицини за 2016 рік
  • Лауреати Нобелівської премії з фізіології та медицини за 2017 рік
  • Лауреати Нобелівської премії з фізіології та медицини за 2018 рік
  • Клінічні випадки
  • Клінічні лекції