Новини‎ > ‎

ГЕСТАЦІЙНИЙ ДІАБЕТ – ПРОБЛЕМА СЬОГОДЕННЯ

опубліковано 5 січ. 2021 р., 04:49 Кафедра акушерства і гінекол #1 ‎(Підрозділ БДМУ, Чернівці)‎

Вагітність - це період гормональної перебудови в організмі матері. З розвитком вагітності змінюється толерантність до глюкози, формується фізіологічна інсулінорезистентність. У разі наростання інсулінорезистентності та неадекватного вживання великої кількості простих вуглеводів , рівень цукру крові зростає та розвивається гестаційний діабет (ГД). Найчастіше захворювання з'являється після двадцятого тижня. Але може бути виявлено і на ранніх термінах. У США провели ряд досліджень, що стосуються розвитку ГД у жінок в період вагітності. Результати показали, що ця проблема стосується 4% з числа жінок, які виношують плід. У Європі дані показники коливаються на рівні 1-14%.

У жінок з погано контрольованим діабетом можливі ускладнення для плоду: плід збільшується у розмірах, а у великого плоду великий ризик травмування під час пологів плечових кісток, ключиць; великий ризик психічних відхилень, дихальних розладів, різних вад розвитку (вади серця чи головного мозку), ожиріння і діабету в майбутньому. Існує також ряд ускладнень, які можуть розвинутися у матері: порушення нормального перебігу вагітності, розвиток гестозу, завмерла вагітність, інфекції статевих шляхів (які також є небезпечними для плоду), захворювання органів зору та нирок.

Скринінг вагітних в лабораторних умовах на сьогоднішній день є єдиним критерієм, що дозволяє точно встановити розвиток ГД. У момент постановки на облік в жіночій консультації лікар призначає усім майбутнім матусям обов'язкове дослідження аналізу крові натще для визначення рівня цукру, а жінкам, що належать до групи ризику з розвитку ГВ і тест толерантності до глюкози. Аналіз проводиться на тлі звичайних фізичних навантажень і повсякденної дієти. Кров для лабораторного дослідження береться з пальця, нормальний рівень глюкози не виходить за межі 3,3 – 5,1 ммоль /л.

Основними принципами профілактики ГД є: правильне харчування, достатня фізична активність, регулярний контроль рівня цукру в крові.

Щодо харчування, то рекомендується перейти на добове харчування 5-6 разів на день, невеликими порціями. Необхідно обмежити вуглеводи, що легко засвоюються: кондитерські вироби, випічку, солодкі фрукти (банани, виноград, інжир). Слід обмежити споживання жирів (вершкове масло, маргарин, майонез, жирна сметана, вершковий сир). Свинину, сосиски, сардельки, копченості, будь-які м’ясні напівфабрикати рекомендується замінити пісними сортами м’яса: яловичиною, куркою, кроликом, а також рибою. Потрібно включити в раціон продукти, багаті на клітковину: складні вуглеводи (крупи, зернові, хліб з цілісних злаків) і зелені овочі (огірки, капуста, кабачки, редис, селера, стручкова квасоля, салат і т.д.). Необхідно відмовитися від страв швидкого приготування, фаст-фуду, газованих напоїв. Вагітній рекомендуються тривалі піші прогулки. У разі діагностування ГД застосовується інсулін.

Отже, ГД є дуже важливою акушерською проблемою через значну поширеність цієї патології та її несприятливий вплив на перебіг вагітності і стан плода. Однак є й інший дуже важливий неакушерський аспект цієї проблеми. ГД є предиктором цукрового діабету, частіше 2 типу. Як мінімум, половина жінок, що перенесли під час вагітності минуще порушення вуглеводного метаболізму, протягом наступних 10-20 років стають хворими на діабет. Саме тому активне виявлення ГД у вагітних відкриває реальний шлях формування групи ризику з діабету серед жіночого населення і дає можливість проведення цілеспрямованих профілактичних заходів, а постійні обстеження, контроль з боку фахівців, аналізи і точне виконання всіх медичних вимог знизять ризик ускладнень і дозволять з'явитися на світ здоровому і міцному малюку.

Булик Т.С. к.мед.н, доцент кафедри акушерства та гінекології Буковинський державний медичний університет


Comments