Новини‎ > ‎

Харчування під час вагітності

опубліковано 14 трав. 2020 р., 00:59 Кафедра акушерства і гінекол #1 ‎(Підрозділ БДМУ, Чернівці)‎   [ оновлено 21 трав. 2020 р., 08:31 ]

Вагітність та майбутнє материнство – гарна причина змінити свій звичайний спосіб життя і особливо - харчування. Це допоможе швидше повернутись у форму після пологів та мати достатньо енергії для догляду за малюком.

Протягом наступних 9 місяців виникне потреба в додаткових поживних елементах, таких як кальцій, залізо, фолієва кислота та вітаміни. Принципи харчування вагітних досить прості: їсти краще щонайменше 3 - 5 разів на день невеликими порціями. Щоденний раціон має включати фрукти, овочі, м’ясо чи риба, молочні та зернові продукти. Не забувайте про різноманітність харчування та корисні перекуси. Не вживайте дуже солодкі та дуже солоні продукти. Іноді під час вагітності виникає бажання їсти крейду, глину, лід та інше. Досить часто це пов’язано з нестачею заліза, кальцію в організмі, тому обов’язково скажіть про такі симптоми своєму лікарю.

Заборонених продуктів немає, але краще уникати: сирого, погано термічно обробленого м’яса, риби, морепродуктів та яєць; не пастеризованих та немитих продуктів. Також відмовтесь від алкоголю: не забувайте, якщо п’єте Ви - дитина п’є разом із Вами. Якщо полюбляєте каву – обмежте її споживання до 1 чашки на день, адже інтенсивне споживання кофеїну підвищує ризик викидня, підвищення артеріального тиску і не забувайте, що кофеїн також є у газованих напоях та чаях.

Чим активніший спосіб життя Ви ведете, тим більше калорій Вам потрібно. Не забувайте прислухатись до свого організму. Пам’ятайте, що вагітність – це фізіологічний процес і один з найкращих періодів у Вашому житті. Будьте здорові!

Comments