Вагітна жінка навіть при всьому бажанні не може «випити наодинці» – компанію їй завжди складе… майбутня дитина
На
жаль, у наш час побачити вагітну жінку з цигаркою чи пляшкою пива можна
досить часто. Світова статистика свідчить, що від 4 до 7% вагітних
жінок щодня вживають алкоголь, а загалом – 35% майбутніх матерів п’ють
алкогольні напої протягом періоду виношування дитини. Частка жінок, що
припинили вживати спиртне з настанням вагітності, коливається від 54 до
80%. Але залишається великий відсоток жінок, які продовжують вживати
алкоголь, незважаючи на свій «цікавий стан».
Деякі зарубіжні фахівці
запевняють, що на останніх тижнях вагітності жінка може дозволяти собі
келих вина. Існують і більш категоричні точки зору. Вчені-генетики
впевнені, що тяга до алкоголю та солодкого закладаються на рівні ДНК, і
те, що під час вагітності дозволяла собі жінка, обов’язково буде в
списку «улюблених продуктів» її дитини.
Майбутні матусі, мабуть, не до кінця розуміють всю серйозність того,
що відбувається. Спирт легко долає плацентарний бар’єр, швидко
потрапляє у кров плода, що може спричинити вроджені каліцтва. З цієї
причини щорічно народжується понад 6000 малюків з алкогольною
ембріофетопатією (алкогольний синдром плода), пов’язаною із змінами в
розвитку ембріона. Внаслідок цього можуть виникнути інфекційні
захворювання вух, алергія, астма, відставання у розвитку, відсутність
апетиту, проблеми зі сном, генні мутації, порушення обмінних процесів,
розумова відсталість, стійке зниження інтелекту, пошкодження нервової
системи, структурні аномалії мозку і неврологічні симптоми.
На жаль,
багато жінок не усвідомлюють, що достатньо однієї склянки вина чи
горілки, щоб в дитини почалися серйозні порушення нервової системи.
Зрозуміло, під час вагітності краще повністю відмовитися від
спиртовмісних продуктів. Алкоголь категорично заборонений в перший
місяць вагітності, коли триває активне формування плода. З цих же причин
краще утриматися від спиртних напоїв до 16 тижнів вагітності. Протягом
перших 4 тижнів формується серце, центральна нервова система, очі, руки і
ноги, починає формуватися мозок. Після закінчення другого триместру
вагітності темпи росту дитини значно прискорюються. Вживаючи алкоголь у
ці важливі періоди, ви ризикуєте нагородити своє дитя з фізичними,
психічними і поведінковими порушеннями, підвищується ризик
невиношування, народження маловагових дітей.
Виникає закономірне
питання: яка кількість алкоголю здатна спричинити такі трагічні
наслідки? На жаль, не можна чітко визначити порогові зони, при яких
розвивається алкогольний синдром плода. Вони пов’язані з індивідуальними
особливостями обміну речовин, фармакогенетичним профілем організму.
Таким чином, неможливо встановити безпечні дози вживання алкоголю під
час вагітності.
Чи може майбутня мама випити келих шампанського під
час свята? Так, іноді, 2 -3 рази протягом вагітності можна дозволити
собі 100 - 200 г натурального сухого вина практично без усякого ризику.
Ще один важливий момент: якщо жінка вживала алкоголь, не знаючи, що
вагітна, їй в жодному разі не слід переривати вагітність, адже в
основному патологія розвитку плода спостерігається при хронічному
вживанні алкоголю.
Також доведено, що вживання спиртного в поєднанні з
курінням (більше 10 сигарет на день) або вживанням кофеїну (більше 6-8
чашок кави на день) у багатьох випадках призводить до затримки
внутрішньоутробного розвитку плода. Таким чином, алкоголізм матері –
проблема багато в чому соціальна і комплексна. Тому істотну увагу
необхідно приділяти профілактиці вживання алкоголю серед невагітних
жінок репродуктивного віку. Крім того, доцільно спрямувати зусилля на
виховання у жінок більш відповідального ставлення до планування
вагітності.
Ігор НІЦОВИЧ,
кандидат медичних наук, доцент Буковинського державного медичного університету
Джерело: газета "Буковина".