Стаття І.Р. Ніцовича в газеті "Буковина" за 21 грудня 2012 року

Вагітна жінка навіть при всьому бажанні не може «випити наодинці» – компанію їй завжди складе… майбутня дитина

На жаль, у наш час побачити вагітну жінку з цигаркою чи пляшкою пива можна досить часто. Світова статистика свідчить, що від 4 до 7% вагітних жінок щодня вживають алкоголь, а загалом – 35% майбутніх матерів п’ють алкогольні напої протягом періоду виношування дитини. Частка жінок, що припинили вживати спиртне з настанням вагітності, коливається від 54 до 80%. Але залишається великий відсоток жінок, які продовжують вживати алкоголь, незважаючи на свій «цікавий стан».

Деякі зарубіжні фахівці запевняють, що на останніх тижнях вагітності жінка може дозволяти собі келих вина. Існують і більш категоричні точки зору. Вчені-генетики впевнені, що тяга до алкоголю та солодкого закладаються на рівні ДНК, і те, що під час вагітності дозволяла собі жінка, обов’язково буде в списку «улюблених продуктів» її дитини.

Майбутні матусі, мабуть, не до кінця розуміють всю серйозність того, що відбувається. Спирт легко долає плацентарний бар’єр, швидко потрапляє у кров плода, що може спричинити вроджені каліцтва. З цієї причини щорічно народжується понад 6000 малюків з алкогольною ембріофетопатією (алкогольний синдром плода), пов’язаною із змінами в розвитку ембріона. Внаслідок цього можуть виникнути інфекційні захворювання вух, алергія, астма, відставання у розвитку, відсутність апетиту, проблеми зі сном, генні мутації, порушення обмінних процесів, розумова відсталість, стійке зниження інтелекту, пошкодження нервової системи, структурні аномалії мозку і неврологічні симптоми.

На жаль, багато жінок не усвідомлюють, що достатньо однієї склянки вина чи горілки, щоб в дитини почалися серйозні порушення нервової системи. Зрозуміло, під час вагітності краще повністю відмовитися від спиртовмісних продуктів. Алкоголь категорично заборонений в перший місяць вагітності, коли триває активне формування плода. З цих же причин краще утриматися від спиртних напоїв до 16 тижнів вагітності. Протягом перших 4 тижнів формується серце, центральна нервова система, очі, руки і ноги, починає формуватися мозок. Після закінчення другого триместру вагітності темпи росту дитини значно прискорюються. Вживаючи алкоголь у ці важливі періоди, ви ризикуєте нагородити своє дитя з фізичними, психічними і поведінковими порушеннями, підвищується ризик невиношування, народження маловагових дітей.

Виникає закономірне питання: яка кількість алкоголю здатна спричинити такі трагічні наслідки? На жаль, не можна чітко визначити порогові зони, при яких розвивається алкогольний синдром плода. Вони пов’язані з індивідуальними особливостями обміну речовин, фармакогенетичним профілем організму. Таким чином, неможливо встановити безпечні дози вживання алкоголю під час вагітності.

Чи може майбутня мама випити келих шампанського під час свята? Так, іноді, 2 -3 рази протягом вагітності можна дозволити собі 100 - 200 г натурального сухого вина практично без усякого ризику. Ще один важливий момент: якщо жінка вживала алкоголь, не знаючи, що вагітна, їй в жодному разі не слід переривати вагітність, адже в основному патологія розвитку плода спостерігається при хронічному вживанні алкоголю.

Також доведено, що вживання спиртного в поєднанні з курінням (більше 10 сигарет на день) або вживанням кофеїну (більше 6-8 чашок кави на день) у багатьох випадках призводить до затримки внутрішньоутробного розвитку плода. Таким чином, алкоголізм матері – проблема багато в чому соціальна і комплексна. Тому істотну увагу необхідно приділяти профілактиці вживання алкоголю серед невагітних жінок репродуктивного віку. Крім того, доцільно спрямувати зусилля на виховання у жінок більш відповідального ставлення до планування вагітності.

Ігор НІЦОВИЧ,
кандидат медичних наук, доцент Буковинського державного медичного університету


Джерело: газета "Буковина".

Comments